Ν. Βαλαβάνη: Οι ηλεκτρονικές εφαρμογές δουλεύουν με μπαλώματα!

Εικόνα Tassos Alexopoulos

Ένας αποκαλυπτικός διάλογος στη Βουλή
 
Χρειάζονται λεφτά, οι υπάλληλοι της Δ.ΗΛΕ.Δ. κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες και συχνά δουλεύουν μέχρι τα μεσάνυχτα, ακόμα και τα Σαββατοκύριακα. Αυτό ανέφερε μεταξύ άλλων η αναπληρώτρια υπουργός οικονομικών κα Νάντια Βαλαβάνη, απαντώντας στη Βουλή σε ερώτηση του βουλευτή Δ. Καμμένου σχετικά με την συμβατότητα των ηλεκτρονικών συστημάτων αλλά και τις ελλείψεις στο ελεγκτικό δυναμικό του υπ. Οικονομικών.

Ο σχετικός διάλογος στην βουλή έχει ως εξής :
 

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κυρία Υπουργέ, ευχαριστώ πάρα πολύ για την απάντησή σας. Χαίρομαι ιδιαίτερα για τις λεπτομέρειες που δώσατε, γιατί καταλαβαίνω ότι τεχνοκρατικά «το έχουμε το θέμα», για να το πω λαϊκά, και ελπίζω να λειτουργήσουν τα συστήματα το συντομότερο.
Μία πρώτη ερώτηση ήταν αν υπάρχει συμβατότητα των συστημάτων, του «Elenxis», του «Taxis»ή του νέου «Taxis», στις διασταυρώσεις, γιατί γνωρίζω ότι τα πεδία είναι πολλά και είναι πάρα πολύ καλά φτιαγμένα, αλλά δεν ξέρω αν υπάρχει συμβατότητα για να μπορέσουμε να βγάλουμε τις λίστες κατά προτεραιότητα, όπως πρέπει.
Η δεύτερη ερώτηση έχει να κάνει με το εξής. Έχω στα χέρια μου μια μικρή ανάλυση για τις θέσεις και τις ελλείψεις της Αρχής Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και Χρηματοδότηση Τρομοκρατίας κτλ. Έχω πλήρη ανάλυση. Το σύνολο των θέσεων που προβλέπονται είναι πεντακόσιες είκοσι πέντε, των ενεργών μέχρι και τα μέσα του 2013, των οποίων έχω την ανάλυση, είναι διακόσιες εβδομήντα τέσσερις και αυτό έχει να κάνει με την προηγούμενη κυβέρνηση. Απλώς, θέλω να δω πού βρισκόμαστε σήμερα. 
Δεν περιμένω να απαντήσετε, γιατί δεν ήταν μέρος της ερώτησής μου, μόνο  αν το γνωρίζετε. Είναι, όμως, σημαντικό να αναφέρουμε για τα Πρακτικά ότι η υπηρεσία -επαναλαμβάνω- καταπολέμησης του μαύρου χρήματος λειτουργεί με υστέρηση εκατόν πενήντα ενός υπαλλήλων και από την υστέρηση αυτή, από τους εκατόν πενήντα έναν υπαλλήλους που λείπουν, οι ενενήντα επτά είναι πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, δηλαδή είναι αυτοί που στην ουσία είναι να βγάλουν τη δουλειά. Δηλαδή, το 64% αυτών που λείπουν είναι αυτοί οι οποίοι μπορούν να κάνουν και τη δουλειά.
Από το σύνολο των υπηρετούντων σήμερα υπαλλήλων μόλις οι εκατόν εξήντα αποτελούν ελεγκτικό δυναμικό, δηλαδή το 58%. Στην ουσία, έχουμε πολλούς υπαλλήλους, αλλά μας λείπουν οι πανεπιστημιακής εκπαίδευσης ή μάλλον, μας έλειπαν, αφού τα στοιχεία αφορούν το 2013.
Από αυτούς που έχουμε, περίπου το 60% είναι αυτοί που κάνουν τους ελέγχους και το 40% είναι αυτοί που κάθονται ή κάνουν μια άλλη δουλειά. Διότι για τη δουλειά των εσόδων, των ελέγχων για να φέρουμε έσοδα στο δημόσιο, πρέπει, κατά τη γνώμη μου, να είναι ανάποδα τα ποσοστά, να είναι πολύ περισσότεροι αυτοί που κάνουν τους ελέγχους και από αυτούς που λείπουν να είναι λιγότεροι διοικητικοί και περισσότεροι πανεπιστημιακοί, έτσι ώστε να μπορέσουμε να φέρουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα, διότι γι’ αυτά ελεγχόμαστε στο τέλος της ημέρας. Όσον αφορά το αν θα φέρουμε ισοδύναμα ή μη ισοδύναμα, καλύτερα να μην μπω τώρα στο θέμα της διαδικασίας που μας βάζουν και οι θεσμοί αυτές τις ημέρες. 
ΟΛΓΑ-ΝΑΝΤΙΑ ΒΑΛΑΒΑΝΗ (Αναπληρώτρια Υπουργός Οικονομικών):  Αυτό που δεν υπάρχει και χρειάζεται ανάμεσα στα συστήματα που αναφέρετε είναι η επικαιροποίηση.

Χρειάζεται να πέσουν χρήματα -γιατί έχουν πάρα πολλά χρόνια να πέσουν χρήματα- έτσι ώστε όλα αυτά τα πληροφοριακά συστήματα να μην λειτουργούν αποκλειστικά στηριγμένα στις τεράστιες προσπάθειες που κάνουν λίγες δεκάδες άνθρωποι που ασχολούνται με την πληροφορική και οι οποίοι, μπορώ να σας πω, δουλεύουν σχεδόν όλα τα σαββατοκύριακα.
Μόνο αν έχει κανέναν τριήμερο δεν έρχονται. Τους βρίσκεις και στις δέκα και στις έντεκα και στις δώδεκα το βράδυ, καθημερινά. Είναι πολύ εύκολο, δηλαδή, να συνεννοηθούμε και να τους βρούμε, δυστυχώς.
Κάνουν μία υπεράνθρωπη δουλειά, η οποία όμως δεν αρκεί.
Χρειάζεται να πέσουν χρήματα για να μπορέσουν να γίνουν πολύ πιο ασφαλή όλα αυτά τα συστήματα, τα οποία κυριολεκτικά λειτουργούν όλα αυτά τα χρόνια με μπαλώματα. Δηλαδή εξασφαλίζουμε –αυτό κάνουμε κι εμείς μέχρι τώρα- ένα μικροποσό εδώ κι ένα μικροποσό εκεί, για να μπορέσει να ανοίξει η ρύθμιση, να μπορέσουν να ανοίξουν οι φορολογικές δηλώσεις κ.λπ. Δεν μπορεί να πάει πολύ μακριά.   
Θα ήθελα να σας πω σχετικά με το ποια είναι η κατάσταση με το προσωπικό. Καταρχήν, είναι κυριολεκτικά ματωμένος όλος ο φοροελεγκτικός μηχανισμός. Έχουν περάσει όλες οι μνημονιακές πολιτικές από πάνω του.
Οδηγήθηκαν χιλιάδες άνθρωποι, βίαια, σε πρόωρη συνταξιοδότηση, πέρα από αυτούς που θα έβγαιναν έτσι κι αλλιώς φυσιολογικά, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει πουθενά στοιχειωδώς αρκετός χρόνος για τίποτα. Ούτε στις ΔΟΥ, ούτε στα Τελωνεία, ούτε στο ΣΔΟΕ, ούτε στην Αρχή Μαύρου Χρήματος που αναφέρατε, ούτε στους Οικονομικούς Εισαγγελείς. Υπάρχει γενικά μια φοβερή κατάσταση. 
Είναι χαρακτηριστικό ότι απέναντι σε αυτές τις χιλιάδες ανθρώπους που εγκατέλειψαν το Υπουργείο Οικονομικών μέσα στα τελευταία χρόνια, οι περισσότεροι εκ των οποίων ήταν έμπειροι, το 2013 έγιναν εκατόν ογδόντα έξι προσλήψεις από την ΙΚ 2013 του ΑΣΕΠ, το 2014 έγιναν διακόσιες οκτώ προσλήψεις και υπολείπονται ακόμα άλλες ογδόντα για φέτος και από το 2014 που δεν έγινε, μεταφέρθηκε πριν από δεκαπέντε μέρες και έγινε η γνωστή προκήρυξη των τετρακοσίων εξήντα πέντε θέσεων από μεριάς της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, κατευθείαν από την αγορά εργασίας.  
Φέτος δεν έχουν ανοίξει ακόμα οι πιστώσεις για το 2015. Προβλέπονται τριακόσιοι όλοι-όλοι -περισσότεροι απ’ ό,τι στα προηγούμενα χρόνια- και αν προστεθούν και οι τετρακόσιοι εξήντα πέντε από την αγορά εργασίας. Το θέμα, όμως, είναι ότι αν υποτεθεί ότι τετρακόσιοι εξήντα πέντε είναι αποκλειστικά για τις ανάγκες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, δηλαδή για τις ΔΟΥ και τα Τελωνεία κυρίως και για τα πληροφοριακά συστήματα εκεί, από τους τριακόσιους θα πρέπει να πάνε εκατό στο ΣΔΟΕ, όπως ζητάει, θα πρέπει να πάνε εκατό με εκατόν πενήντα, τουλάχιστον, στους Οικονομικούς Εισαγγελείς –πρέπει να σας πω ότι ζητούν περίπου διπλάσιους- και βέβαια, πρέπει να υπάρξουν και κάποιοι κεντρικά, για τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και πιθανότατα και για τις άλλες κεντρικές υπηρεσίες του Υπουργείου.
Δηλαδή, θέλω να πω ότι παρόλο που φέτος θα προσληφθούν πολύ περισσότεροι ελεγκτές απ’ ότι τα προηγούμενα χρόνια και πάλι η κατάσταση, σε σχέση με τις ανάγκες, είναι πραγματικά πολύ άσχημη.
Το χειρότερο είναι ότι μέχρι να μπορέσουν να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες του ΑΣΕΠ –που δεν είναι καινούργιοι οι διαγωνισμού, είναι το να πάρουν τα παιδιά που είχαν περάσει και περιμένουν χρόνια τώρα να τα πάρουμε, επειδή υπάρχουν ρυθμοί που είναι δύσκολο να παραβιαστούν, αλλά πρέπει να κάνουμε όλοι μία προσπάθεια να τους αλλάξουμε- είναι φανερό ότι ουσιαστικά αυτά τα νούμερα δεν θα μπορέσουν να έρθουν πριν από το φθινόπωρο, στην καλύτερη περίπτωση. Αυτό αφήνει ένα πολύ μεγάλο ερωτηματικό για το επόμενο χρονικό διάστημα.